Under mine fem års ledighed (hvilket på nuværende tidspunkt er blevet meget længere), var jeg jævnligt i praktik som salgsassistent. I disse forløb oplevede jeg tit nogle ting som siden har inspireret mig til denne vejledning til dig som kunde i Netto og andre butikker.

Har du nogensinde tænkt over hvordan du "pakker båndet"? Det er der ikke mange der gør. Langt de fleste har lært fra de små kunde-adskillere at man skal lægge varerne med stregkoderne opad. Men faktisk kan du som kunde gøre nogle små ting anderledes, som er, eller kan være med til at gøre det hele nemmere for alle parter.

Først, ja, hvor skal jeg begynde? Der er nok at tage fat på.
Én ting er at lægge lange varer på langs i stedet for på tværs af båndet. Selvom de kan være der, når du lægger dem op, er der en indsnævring oppe ved kasseapparatet som gør at lange varer som sparribs pakker, pink lady æblekasser og sodavands og ølrammer kommer i spænd og sætter sig fast. Sensoreren der sidder for enden af båndet registrerer at der ikke er varer, båndet kører, varer bliver mast sammen og blandet og det bliver et kaos at få fat i varerne og løst problemet.

Flasker
Runde flasker ruller. Derfor, er det ligeledes en stor hjælp for kasseassistenten, hvis alle flasker bliver lagt på langs i stedet for på tværs af båndet. Den fremdrift båndet tilfører flaskerne, vil de fortsætte med at have, når båndet er stoppet. Og så er det de bliver, hvad jeg vil kalde "løbske". Bliver de lagt på langs i stedet for på tværs, ruller de ikke så langt. 
ELLER
En anden ting der kan ske, er at flasker lagt på langs måske med nok plads omkring sig, faktisk ruller MODAT båndets retning. Og så bliver de sværere at nå.
Så, 1½ og 2-liters flasker, glas eller plastic, får alle parter mest ud af, hvis de bliver lagt ned og på langs.

Vend stregkoden mod digselv
På nogle kundeadskillere, har jeg godt set at der står "Vend stregkoden opad", men en endnu større hjælp for kasseassistenten, ville være, hvis stregkoderne var vendt mod kunden selv. Dovenskab? Måske, men en stor pose kattegrus, hundemad eller sæk med grillkul er tung og uhandy nok i forvejen. Vist er det heller ikke lige den slags varer, kunne jeg forestille mig, hvor stregkoden kom opad, men allligevel, generelt, vil det være en stor hjælp for os der sidder i kassen at stregkoderne på varerne er vendt mod digselv, for det er inde i den store blok scanneren sidder, ved personlig betjente kasser med bånd.

Overpak ikke båndet
Den sidste ting du som kunde kan gøre, er at pakke båndet, så det ikke bugner med varer. Overpakninger af båndet, deffinerer jeg ved dels at varerne ligger i flere lag, men også helt ude til siderne. Det, der kan ske ved et overpakket bånd, er at to varer kan komme i spænd mod hinanden og siderne, væggene over båndet. Som allerede nævnt, er der en trekantet boks, af en art, oppe ved salgs -eller kasseassistenten. Og hvis der i spidsen af den, sætter sig to varer fast, sker der det samme, som ved lange varer lagt på tværs. Føleren registrerer ikke at der er varer, båndet kører og maser og blander varer sammen. Oveni ophører "metalvæggen" på assistentens side. Et overpakket bånd med varer i spænd kan føre til at nogle varer måske ryger på gulvet og går i stykker. Det vil så kræve ekstra tid at tilkalde en anden som kan samle op og gøre rent efter uheldet, plus både assistent og efterfølgende kunder skal måske noget tid efter affinde sig med en lugt som ikke altid er lige rar.
For at undgå overpakning af båndet, er der altså to ting at gøre her.
Som der står på adskillerne; "læg varerne på båndet i ét lag", og sørg for at der er luft ud til siderne. Det sparer en hel del mere tid i sidste ende.

Pak posen optimalt

Når varerne er købt og skal i indkøbsposen, er der igen nogle ting du kan gøre. Her, er det mere for din egen skyld. Start med høje solide varer som sodavandsflasker, eller mælkekartoner og sæt dem så de står ude i siderne af posen, og stabiliserer det hele.
Fyld dernæst op i midten, med varer som kartoffel sække eller andet der kan tåle at blive mast, eller om ikke andet, trykket lidt sammen. Kødpakker kan komme på højkant, hvis de ikke kan stå fladt. Eventuelt kan de komme i en lille plastic pose, for det tilfælde at der skulle være hul på pakken og kødsaft ikke kommer ud i indkøbsposen blandt de andre varer. Æggebakker skal selvfælgelig være øverst. Men stadig sådan at de ikke vælter ud af indkøbsposen falder på gulvet eller på jorden. Smadrede æg er spild af penge, og arbejdstid. Den her måde at gøre tingene på, fordeler vægten i indkøbsposen, og gør den nemmere at bære enten ud til bilen, cyklen, eller hjem. Hvis vægten er fordelt ligeligt, og varerne pakket så de står stabilt, kan indkøbsposen holde til at blive båret meget længere og belastning af digselv er mindre, end hvis varerne bare var "kylet" ned, hulter til bulter i posen. 

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk